Bormúzeum

Az autentikus, hagyománytisztelő stílusvonal behálózza az egész komplexumot.

A szőlőműveléshez, borkészítéshez szükséges használati eszközöket is megtekinthetjük az épület Bormúzeumában, melynek az 1800-as évek második felében kialakított borpince ad otthon. A Bormúzeum remek helyszíne lehet az Ön borai számára is, hiszen bortrezor szolgáltatásunk bárki számára elérhető, ideális és nem mindennapi helyet biztosítva ezzel kedvenc borai számára. Mi sem lehetne tökéletesebb helyszín a villányi borrégió remekei számára, mint egy saját bortrezor a térség bormúzeumában​.

A Kúria két párhuzamos pincéből áll. A fő ágon fogadjuk a vendégeket, az oldalsó ágon pedig egy bortrezor és egy borászati kiállítás kapott helyet. A kiállításon a szőlő termesztési, feldolgozási valamint borkészítési eszközöket mutatunk be a múltból.

Tematikus borkóstoló programok

Foglalás

Aktuális menüajánlatok

Tekintse meg aktuális menüajánlatainkat is!

Részletekért klikk ide!

A hónap borásza: Tiffán Ede

A téli hónapokban tematikus kóstolónk a Tiffán Pincészet boraira épül:

 • Tiffán’s Csenge

 • Tiffán’s Immortal

 • Tiffán’s a Régimódi

 • Tiffán’s Pinot Noir

 • Tiffán’s Lucia

 • Tiffán’s Cuvée Carissimae

   

A Villányi Franc...

Ismerje meg a Villányi Borvidék új zászlós borát, a 100% Cabernet Franc fajtából készülő  a Villányi Franc-t. A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önállóan ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, - premium és super premium minőségben - Villányi Franc -nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

 • Vylyan Pincészet Villányi Franc 2015
 • Weninger & Gere Villányi Franc 2015
 • Bock Pince Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2014
 • Malatinszky Kúria Organikus szőlőbirtok, Villányi Franc 2013
 • Heumann Pincészet Villányi Franc 2012
 • Sauska Villányi Franc 2012

Képgaléria

A történelmünkről

A villányi bor világhírű felfedezője a XIX. században Schuth Vilmos császári és királyi udvari szállító, bornagykereskedő, szőlőnagybirtokos.

Schuth Vilmos 1844-ben született Rauenthalban (Hessen, Németország), ahol 1701 óta Schuth bort termelt több generációban a család. 1866-ban a passaui herceg ajánlásával érkezett Villányba, ahol Albrecht főherceg pincéjében dolgozott pincemesterként az első években. 1870-től építette a Schuth pincéket. Az elsőt a mai Deák Ferenc utca 24. szám alatt, amely hossza kb. 250 méter. A második pincét a mai Deák Ferenc utca 16. szám alatt hozta létre, ez a pince az éttermünk alapja. A hossza kb. 150-200 méter. A pincék elé gyönyörű villákat építtetett.

1895-ben öccsével, Vincével megkapták az "Osztrák császári és magyar királyi udvari szállító" címet, amely abban az időben nagy Magyarországon a legmagasabb kitüntetésnek számított. 

1896-ban Magyarország ezredéves ünnepén rendezett országos kiállításon egyedül képviselte Villányt, mint borminősítési bizottság tagja, a miniszter felkérése alapján.

Boraival részt vesz Európától Ausztráliáig minden jelentősebb borversenyen. Rengeteg rangos kitüntetést nyernek el borai. Ezzel nem csak saját borait ismertette meg előnyösen, hanem valóban elmondható, hogy Villány hírét ő vitte Európa köztudatába. Rendszeresen szállított Vilmos német császárnak Berlinbe.

Európai szinten levédette "Villány Gyöngye" elnevezés alatt saját termésű borait. Negyven pincemunkása volt, három irodai könyvelő, két kádármester és két kocsis, akik a villányi állomásra szállították a boroshordókat, és a selyempapírba csomagolt, szalmafonattal körülvett üvegeket, majd faládába helyezték és így szállították. A boroshordók stabilitását úgy vizsgálta, hogy a magyar tengerjáró flotilla elvitte a borral töltött hordóit Indiába és 6 hónapos út után visszahozta. Utána kiértékelték a stabilitást.

Néhány borkiállítási kitüntetés és érem: 1882 Bordeaux és Triest, 1885 Budapest, 1888 Brusselles, 1888 Melbourne, 1889 Párizs, 1889 Köln, 1893 London, 1891 Temesvár, 1894 Bécs, 1900 Bordeaux, 1900 Párizs

Szerénységére jellemző, hogy  a párizsi világkiállításon szerzett érmet a magyar kereskedelemügyi miniszter (Lang Lajos) 1902. december 29-én ajánlott levélben küldte el a villányi címre. Csatolva egy érem, egy elismervény és egy oklevél. Rendszeresen vett részt Klosterneuburgban borász továbbképzéseken, ahol a részvételt minősítették. Elnyerte a pécsi kamara elismerő oklevelét és Villány testületi tagja is volt.

Összefoglalva Schuth Vilmos tette a villányi bort világhírűvé a XIX. század végén és a XX. század elején.

PW CMS 1.4.6 · Adatvédelmi irányelvek
Ügyfélszolgálat
Jelenleg nem vagyunk elérhetőek
Hagyj üzenetet, és hamarosan felkeresünk!
A weboldal cookie-kat használ. Adatvédelmi irányelvekértem